About Me

Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού

Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού είναι συνδημιούργημα των προϋπαρχόντων ποντιακών σωματείων τα οποία υπήρξαν στο δήμο Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ποντίων εκ Ρωσίας  και της Ένωσις Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού.
Ο Σύλλογος Ποντίων εκ Ρωσίας ιδρύθηκε το έτος 1950. Είχε ιδιόκτητο χώρο, όπου στεγαζόταν και λειτουργούσε, διατηρώντας επί σειρά ετών αξιόλογα χορευτικά τμήματα. 
Χαρακτηριστική δραστηριότητα στην ιστορία του Συλλόγου αυτού, υπήρξε το ετήσιο τριήμερο Ποντιακό πανηγύρι, που διοργανωνόταν κάθε Πάσχα κατά τις δεκαετίες του ’60 και ’70. Το πανηγύρι αυτό άφησε εποχή και ήταν το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα. Στη διοργάνωση αυτή συγκεντρωνόταν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, που γλεντούσε και παράλληλα διατηρούσε και συνέχιζε την παράδοση των προγόνων μας.

Στα 1980 ιδρύεται, και λειτουργεί παράλληλα στο δήμο μας, ένα καινούργιο ποντιακό σωματείο, με την επονομασία « Ένωση Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού». Το σωματείο αυτό κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο με το προϋπάρχον, καθώς στόχος του ήταν η διατήρηση και η διάδοση της παράδοσης, μέσω της ποντιακής γλώσσας, της μουσικής, και του χορού. 
Κάθε καλοκαίρι οργάνωνε εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν κορυφαίοι πόντιοι καλλιτέχνες. Επίσης, στο πλαίσιο λειτουργίας  του σωματείου,  είχε συσταθεί θεατρική ομάδα, η οποία ανέβασε μεγάλα θεατρικά έργα όπως « Η αποθήκη της Στοφορίνας» κ.α.
Το 1987 το ενεργό αυτό σωματείο, η «Ένωση Ποντίων Ελευθερίου - Κορδελιού» προσχωρεί στο «Σύλλογο Ποντίων εκ Ρωσίας», οπότε και προέκυψε το νέο σωματείο μετονομαζόμενο πλέον ως ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ – ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ.

Image

Αμέσως μετά τη σύμπτυξη αυτή, τέθηκε ως πρωτεύουσα προτεραιότητα του νεοσύστατου Συλλόγου η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για τη στέγαση του. Οι προεργασίες ξεκίνησαν ήδη από το 1987. Με την αμέριστη συμπαράσταση του τότε δημάρχου Κώστα Παπαδόπουλου και πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο στόχος επετεύχθη, επί προεδρίας Χρήστου Μαρμαρίδη.
Το 1991 ο Σύλλογος διέθετε πλέον δικό του ιδιόκτητο οίκημα – το οποίο εγκαινιάστηκε επί προεδρίας Γιάννη Γεωργιάδη – όπου  έκτοτε στεγάζεται.  
Το χειμώνα του 1993-94 ο Σύλλογος διέθεσε τις εγκαταστάσεις του για τη στέγαση τμημάτων εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας σε Ελληνοπόντιους νεοπρόσφυγες από τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος χρηματοδοτούμενου από την τότε Ε.Ο.Κ.
Το 1996, ο Σύλλογος υλοποιώντας την πρόταση του καλλιτέχνη Πόλυ Παυλίδη, κυκλοφόρησε μουσικό δίσκο αφιερωμένο στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, με τίτλο « ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΚΑΛΟΜΗΝΑ», με τη συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου και του ίδιου του καλλιτέχνη.

Από το 1998 έως το 2000 ο Σύλλογος διαθέτει δική του εβδομαδιαία εκπομπή «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟΝ  ΠΟΝΤΟ », με θέμα την ιστορία του Πόντου. Η εκπομπή μεταδίδεται από τη συχνότητα της Π.Ο.Π.Σ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων), της οποίας μέλος αποτελούσε εκείνη τη χρονική περίοδο ο Σύλλογος.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2000, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις του ο Σύλλογος, εγκαινίασε τον πρώτο όροφο του κτιρίου, επί προεδρίας Τσασιλίδου – Αποστολίδου Αναστασίας. 
Το 2002 η διοίκηση του Συλλόγου λαμβάνει την απόφαση και προχωράει  με τη χορωδία του Συλλόγου στην ηχογράφηση του δεύτερου CD με τίτλο «Τον Πόντον  Ερωθύμεσα» με παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών, Στάθη Νικολαίδη,  Πόλυ Παυλίδη και του Κώστα Σιώπη.
Το 2002 επίσης η θεατρική ομάδα του Συλλόγου ανέβασε με μεγάλη επιτυχία, το θεατρικό έργο του Στάθη Ευσταθιάδη, «Ο Φίλπον» δίνοντας αρκετές παραστάσεις τα επόμενα τρία χρόνια.
Το 2004 ο Σύλλογος, έπειτα από Οργανωτικό Συνέδριο, γίνεται ιδρυτικό μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και το 2005 αποτελεί μέλος του διεθνούς συμβουλίου χορού (C.I.D.).

Image

Επίσης το 2005 ο Σύλλογος με τη συμμετοχή του μεγάλου χορευτικού του κυκλοφόρησε ψηφιακό δίσκο (DVD), το οποίο περιλαμβάνει καταγραφή 46 ποντιακών χορών. Στην καταγραφή αυτή συμμετείχαν πολλοί καταξιωμένοι καλλιτέχνες του ποντικού χώρου.
Το Μάιο του 2006 ο Σύλλογος υλοποίησε το μεγαλεπήβολο όραμα πολλών χρόνων, αποπερατώνοντας το μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το οποίο κοσμεί πλέον την είσοδο του Δήμου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν στις 27 Μαΐου 2006,    
Τον Ιούνιο του 2007 ο Σύλλογος ξεκίνησε τις εργασίες ανέγερσης δευτέρου ορόφου στο ιδιόκτητο κτίριο του, με στόχο να λειτουργήσει ως ξενώνας προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας διάφορων χορευτικών.  
Το Μάρτιο του 2009 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και τον ίδιο μήνα ο δεύτερος όροφος εγκαινιάσθηκε, επί προεδρίας Κωνσταντίνου Τερζόπουλου. 
Οι δραστηριότητες του Συλλόγου και οι παραστάσεις των τμημάτων του επεκτείνονται σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος εκπροσωπεί την Ελλάδα σε διεθνή φολκλορικά φεστιβάλ.

Ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου – Κορδελιού Θεσσαλονίκης, σήμερα αριθμεί περί τα οχτακόσια μέλη και έχει στο δυναμικό του γύρω στα τριακόσια πενήντα παιδιά, στα τμήματα χορού, θεάτρου, χορωδίας και εκμάθησης ποντιακής λύρας. Διαθέτει ιδιόκτητο διώροφο κτίριο 700 περίπου τετραγωνικών μέτρων και στον πρώτο όροφο υπάρχει μουσειακός χώρος ενώ παράλληλα λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων. 
Όλες αυτές οι δραστηριότητες προβάλλονται συστηματικά, τόσο μέσα από την εφημερίδα που εκδίδει ο Σύλλογος, όσο και μέσα από την ιστοσελίδα που διαθέτει στο διαδίκτυο με την ηλεκτρονική διεύθυνση www.pontioi.gr. 
Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση και η μετάδοση της ποντιακής γλώσσας, των χορών, των ηθών και των εθίμων, τα οποία έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τις χαμένες πατρίδες, και εν γένει η μεταλαμπάδευση του ποντιακού πολιτισμού στις ακόλουθες γενιές. Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Σύλλογος διοργανώνει και συμμετέχει σε μια σειρά εκδηλώσεων κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Εκδόσεις

1996

Ηχογράφηση δίσκου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τίτλο «ΔΕΚΑΕΝΝΕΑ ΚΑΛΟΜΗΝΑ»

1996

2001

Περιοδική έκδοση εφημερίδας

2002

Ηχογράφηση δεύτερου CD με τίτλο «ΤΟΝ ΠΟΝΤΟΝ ΕΡΩΘΥΜΕΣΑ»

2002

2005

Κυκλοφόρηση DVD με 46 ποντιακούς χορούς με τίτλο «ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ ΧΟΡΩ»

Image

Επικοινωνία

•  Διεύθυνση: Ιασωνίδου 78, Ελευθέριο

Κορδελιό Θεσ/νίκης

•  Τηλέφωνο: 2310768530

•  Email: info@pontioi.gr

Κατηγορίες

Πληροφορίες

© 2024, Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού - All Rights Reserved - Designed and developed by SRG